21.02.2025
Suntem bombardați de tot felul de reclame la vitamine și minerale care ar fi minunate pentru tiroida noastră... Hai să vedem care sunt cele cu adevărat importante!
Vorbim pe rând despre iod, vitamina D3, seleniu, vitamina B12 și fier.
Atenție!
1. Niciun supliment nu poate înlocui o alimentație corectă și echilibrată!
2. Nu luăm niciodată suplimente "ca să fie", ci doar atunci când avem nevoie de ele.
3. Tratamentul cu suplimente este întotdeauna personalizat pentru contextul nostru actual!
11.02.2025
Uneori felul în care arătăm, cum arată pielea și părul, fizionomia noastră, aspectul ochilor sau al gâtului, toate acestea pot fi indicii că suferim de o problema tiroidiană.
În hipotiroidism putem avea piele uscată și rece, palidă, uneori îngroșată, edeme și de multe ori apare căderea părului.
În hipertiroidism pielea este caldă și transpirată, umeda. Ochii au de multe ori un aspect tipic, ochi mari și privire fixa. Persoanele cu boală Basedow pot să aibă oftalmopatie Graves.
Povestim pe îndelete toate aceste lucruri, așa că vă invit să urmăriți!
04.02.2025
Uneori nu avem de ales și trebuie să operăm tiroida. În acest caz avem nevoie de un consult endocrinologic complet cu analize specifice, o ecografie recentă, eventual markeri tumorali, eventual puncție și tomografie computerizată.
Pe baza acestor investigații medicul endocrinolog stabilește dacă este într-adevăr nevoie de operație, ce fel de operație și ne recomandă să stăm de vorbă cu un chirurg.
Discutăm azi ce trebuie făcut ca să planificăm corect operația și pas cu pas ce se întămplă după internarea în spital pe secția de chirurgie!
28.01.2025
Mulți dintre noi au probleme cu pielea uscată pe timpul iernii, din cauza vântului și frigului, sau vara, din cauza aerului uscat, a expunerii la soare și a piscinelor cu apă cu clor.
În hipotiroidism această problemă poate să fie mai severă pentru că hormonii tiroidieni sunt foarte importanți pentru buna funcționare a fiecărui organ, inclusiv a pielii.
Dacă bănuim o problemă cu tiroida trebuie să stăm de vorbă cu un medic endocrinolog și să facem analizele de tiroidă, iar dacă găsim un hipotiroidism să-l tratăm.
Vă invit să urmăriți!
21.01.2025
Hai să ne lămurim, pas cu pas!
Avem nevoie de tratament cu hormoni tiroidieni ca să corectăm un hipotiroidism care apare din cauza unei tiroidite autoimune (Hashimoto) sau postoperator.
Hipotiroidismul poate să ducă la creștere în greutate prin încetinirea metabolismului.
Corectăm deficitul de hormoni tiroidieni cu Euthyrox sau Accu- Thyrox, restabilim echilibrul metabolic, ceea ce ne ajută să dăm jos din kilogramele pierdute.
Tratamentul cu hormoni tiroidieni nu numai că NU îngrașă, dar ne și ajută să slăbim prin corectarea complicațiilor deficitulului tiroidian.
26.03.2024
Mulți ajung să se opereze de tiroidă deși nu este neapărată nevoie... și tiroida, draga de ea, este totuși foarte importantă! 🧚♀️
Când vine vorba de tăiat (gâtul, în cazul ăsta) 😊 e bine, ca la croitor, să măsurăm de mai multe ori înainte să tăiem o dată! 😁 Adică este esențială o evaluare completă înainte de operație, cu analize de sânge, o ecografie tiroidiană bine făcută, uneori puncție tirodiană și uneori lucruri ceva mai sofisticate, cum este tomografia computerizată.
Vă invit să urmăriți!
27.02.2024
ATPO înseamnă anticorpi anti-tireoperoxidază și sunt anticorpii cel mai frecvenți crescuți în tiroidita autoimună, sau Hashimoto.
Măsurarea lor ne este de mare folos în stabilirea diagnosticului, pentru că o valoare clar crescută pune diagnosticul de tiroidită autoimună și ne ajută să stabilim tratamentul.
Odată apăruți în titru mare acești anticorpi în general nu se normalizează, cel puțin nu pe perioade mari de timp. Ei variază mult în timp, dar valoarea nu se corelează cu prognosticul așa că tindem să nu-i mai măsurăm pentru că valoarea în sine nu ne spune nimic.
Vă poftesc să urmăriți!
20.02.2024
Tiroidita autoimună este o boală autoimună în care sistemul autoimun confundă tiroida cu ceva străin și o atacă, ceea ce duce la distrucție tiroidiană și hipotiroidism.
Aproximativ 10% dintre cei cu tirodită autoimună asociază și boală celiacă. Aceste persoane trebuie să respecte cu grijă dieta fără gluten.
Reducerea glutenului din alimentație este importantă și pentru persoanele care au semne de intoleranță, chiar fără criterii de boală celiacă, dar nu este necesară pentru persoanele cu tiroidită care tolerează bine glutenul.
Discutăm toate aceste aspecte pe larg!
26.09.2023
Foarte important subiectul de astăzi, pentru că vorbim despre puncția tiroidiană!
Când avem nevoie de ea? Ce ne spune?
Pe care noduli merită să îi înțepăm?😊
De ce nu e mai bine să ne operăm pur și simplu?
Hai să lămurim! Răspunsul - în video, desigur! 😁
Dacă vi s-a părut util, vă rog nu țineți doar pentru voi, dați mai departe, poate îi mai este cuiva de folos! ❤
24.08.2023
Este cea mai frecventă întrebare pentru endocrinolog și răspunsul este probabil frustrant: DEPINDE! :)
În general valorile normale ale TSH ar trebui să fie undeva în intervalul 0.5-4.5 uUI/ml, însă pot exista variatții mari de la aceasta țintă, în funcție de unele situații particulare, cum ar fi sarcina, vârsta avansată sau istoricul de cancer tiroidian.
Vorbim despre ce înseamnă TSH, cum reglează el tiroida, și cam care ar fi țintele de normal, în funcție de cele mai frecvente situații de viață!
02.12.2021
Azi răspund la o întrebare grea! 😁
Ce se întâmplă dacă renunț la Euthyrox?
Ok, nu-i chiar așa de grea întrebarea, dar știu că este în mintea multora! 😊
Hai să lămurim! Răspunsul - în video, desigur! 😁
Dacă vi s-a părut util, vă rog nu țineți doar pentru voi, dați mai departe, poate îi mai este cuiva de folos! ❤
27.07.2021
Azi vorbim despre vacanță!
Ce poate fi mai potrivit pentru sfârșit de iulie, nu-i așa?
Discutăm despre lucrurile la care trebui să fim atenția când vine vorba de planificarea vacanței! Tot ce m-ați întrebat în ultimele luni legat de statul la soare, mersul la mare, cum ne luăm tratamentul și multe altele!
16.06.2020
Totul despre Euthyrox...
Să-i spunem o vizită virtuală de inițiere a tratamentului, ca și cum ne-am vedea față in față la cabinet!
Vorbim despre ce este, ce conține și când este indicat tratamentul cu Euthyrox; cum se administrează; cum verificăm dacă doza este bună și cand, și multe altele
26.11.2019
A fost o mare plăcere să stau de vorbă cu Simona Dragomir despre afecțiunile tiroidiene, influența sezonului rece, tiroidită autoimună și câte și mai câte!
O discuție caldă cu gazda mea și un dialog foarte interasant cu ascultătorii de la Ziarul de Sănătate!