Amenoreea - cicluri mai rare de 3 luni
Lipsa menstruației timp de cel puțin 3 luni se numește amenoree și poate avea mai multe cauze, care trebuie investigate și tratate. Nici menstrele care vin, totuși, dar rar, adică la interval de mai mult de 38 de zile, nu sunt normale și trebuie investigate.
Care sunt cauzele cele mai frecvente la o femeie adultă?
🔸 Sarcina! Evident, nu-i așa? 😊 Dacă avem cea mai mică bănuială că am putea fi însărcinate, facem musai un test de sarcină înainte să căutăm alte cauze. Există o vorbă în medicină: “Când auzi zgomot de copite, gândește-te la cai nu la zebre!” 😁
🔸 Sindromul de ovare polichistice – este un tip de disfuncție ovariană care se manifestă printr-o sinteză crescută de testosteron și lipsa ovulației. Femeile cu SOPC au în general cicluri rare sau absente, kilograme în plus, pilozitate excesivă și acnee, în combinații diferite.
🔸 Hiperprolactinemie – o sinteză crescută de prolactină din glanda hipofiză, din multe cauze, inclusiv din cauza unei tumori hipofizare (prolactinom) dereglează funcția ovariană la nivelul centrului de control din hipotalamus și hipofiză și poate duce la amenoree. Un semn clinic util îl reprezintă prezența unei secreții la nivelul sânilor, în afara perioadelor de lactație, desigur!
🔸 Sindromul Cushing cu exces de cortizol – dereglează și el ciclurile prin afectarea controlului hipotalamo-hipofizar. Femeile cu sindrom Cushing au de regulă multe kilograme în plus cu o distribuție particulară (față rotundă, obezitate abdominală, brațe și picioare subțiri), vergeturi roșii-violacee și frecvent și semne de exces de testosteron, adică pilozitate în exces și acnee.
🔸 Hipertiroidism sau hipotiroidism – am tot vorbit despre disfuncțiile tiroidiene… atât excesul cât și deficitul de hormoni tiroidieni pot duce la dereglări menstruale. Ne gândim la tiroidă dacă apar palpitații, tremor, scădere importantă în greutate, sau din contră, edeme, intoleranță la căldură, accentuarea constipației și bradicardie.
🔸 Amenoreea hipotalamică – înseamnă lipsa menstrelor în acele situații (de viață) care dereglează profund centrul de control hipotalamic: scădere importantă în greutate (cure de slăbire drastice sau perioade de malnutriție), efort fizic excesiv (de exemplu unele sportive foarte slabe, cum sunt balerinele, gimnastele) sau stres psihic intens (traume, sau situații relativ banale dar periculoase, cum sunt situațiile de stres indus de examene: Bac, admitere, etc).
🔸 Perimenopauza – menstrele devin de regulă rare în perioada de dinaintea instalării menopauzei. Ne gândim la perimenopauză la femeile de vârstă mai mare de 40 de ani la care dereglarea menstruală se însoțește de unele simptome tipice, cum sunt bufeurile, transpirațiile, valurile de căldură.
‼️ Atenție! Orice problemă medicală severă poate duce la dereglarea menstrelor, prin afectarea centrului de control al funcției reproductive, adică hipotalamusul. De exemplu: insuficiență renală cronică, ciroză hepatică, infecții severe și multe altele.
De regulă, dereglarea menstrelor este un semn important că ceva nu este bine, un semn care nu trebuie ignorat. Adică nu ne bucurăm că este comod că avem menstre rare sau deloc, ci mergem la doctor să vedem care e cauza! 😊
Vi s-a părut util?
Dați mai departe, poate îi mai trebuie cuiva! 🥰
Comments