top of page
Caută
Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Când avem nevoie de Euthyrox? Și ce alternative avem?

În situațiile în care tiroida nu mai produce suficienți hormoni tiroidieni din diferite motive (într-o tiroidită autoimună, după operația de tiroidă sau după administrarea de iod radioactiv) avem nevoie să “compensăm” acest deficit prin administrarea de hormoni tiroidieni sintetici.

În mod normal tiroida noastră produce două tipuri de hormoni tiroidieni:


- T4, sau tiroxină – este hormonul tiroidian secretat majoritar, dar care are activitate metabolică intrinsecă mică. Practic, T4 devine activ la nivelul diferitelor țesuturi și organe după ce este convertit în T3, hormonul activ, prin acțiunea unor enzime foarte importante, numite deiodinaze.


- T3 sau tri-iodo-tironină – o mică fracțiune este secretată direct de către tiroidă, însă 80% din producția zilnică de T3 are loc la nivelul țesuturilor periferice (în diferitele organe), unde T4 produs de tiroidă este convertit în T3, fix în dozele și în ritmul de care are nevoie organul respectiv.

În situațiile în care tiroida nu mai funcționează corect sau a fost scoasă chirurgical, trebuie să înlocuim acești hormoni cu echivalentul lor sintetic.

Ce opțiuni avem în România în acest moment?


Euthyrox – conține Levotiroxină sau LT4, care spuneam că este precursorul metabolic inactiv al hormonului activ care este T3. Pentru marea majoritate a pacienților, tratamentul cu LT4 este cea mai bună variantă de tratament pentru că permite organismului să-și convertescă exact cantitatea de hormon tiroidian activ (T3) de care are nevoie pentru fiecare țesut. Din acest motiv, acesta este tratamentul cel mai des folosit în hipotiroidism.


În alte țări același medicament poate avea nume diferite: Synthroid, Unithroid, Levothyrox.


Se administrează dimineața, pe stomacul gol, înainte de masă cu cel puțin 30 minute, pentru că alimentele și cafeaua scad îi absorbția.


Accu-Thyrox – conține tot levotiroxină (adică LT4), dar sub formă de soluție, iar doza zilnică este adminstrată din flacon cu ajutorul unei seringi gradate. Are avantajul că se absoarbe mai repede din tubul digestiv, deci nu trebuie să așteptăm chiar jumătate de oră după administrare până să mâncăm, însă este important și pentru Accu-Thyrox să fie administrat pe stomacul gol.


Novothyral – conține o combinație de hormoni tiroidieni T4 și T3, însă proporția de T3 este mult mai mare decât cea produsă la nivelul organismului în condiții normale. Un comprimat de Novothyral 100 conține 100 micrograme de T4 și 20 micrograme T3, deci un raport T4:T3 de 5:1. În mod normal raportul T4:T3 la o persoană sănătoasă este între 13:1 și 16:1.


Novothyralul are avantajul că este mai potent (prin fracțiunea de T3 activ pe care o conține) și poate fi din acest motiv o alternativă la persoanele care au nevoie de doze foarte mari de Euthyrox sau la cei care este important de menținut un TSH supresat (pacienți cu cancer tiroidian). În plus, unele persoane cu hipotiroidism pot să continue să nu simtă bine pe tratamentul obișnuit cu Euthyrox, chiar dacă analizele ies perfect, probabil, în parte, datorită unor particularități de metabolizare a tiroxinei (polimorfisme genetice ale deiodinazelor). În această situație, tratamentul combinat T4 + T3 merită încercat!


Pe de altă parte, tratamentul cu Novothyral poate să nu fie o idee bună la persoanele în vârstă, care au și afecțiuni cardiace, pentru că dacă fracțiunea de T3 din tabletă este prea mare, poate duce la o decompensare a bolii de inimă!


Atenție!

Preparatele de care am vorbit nu sunt direct inter-schimbabile! Fiecare preparat are particularitățile lui de administrare și metabolizare, deci dacă din diferite motive credeți că ar fi utilă o schimbare de tratament, discutați cu medicul endocrinolog opțiunile pe care le aveți și modul în care trebuie făcută această schimbare de tratament!


Daca vi s-a părut util materialul, dați-l mai departe!


Mâine vorbim despre o temă foarte importantă pentru mulți dintre noi: tiroida și cafeaua! :)


Rămâneți aproape!

5.662 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page