top of page
Caută
Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Care e treaba cu tiroida și iodul? La ce ne trebuie?

Dacă ne închipuim organismul uman ca pe o mașinărie super-complexă, atunci hormonii tiroidieni sunt cei care țin rotițele în mișcare!


La adulți hormonii tiroidieni sunt implicați în reglarea metabolismelor și sunt importanți pentru funcționarea tuturor organelor și sistemelor. În timpul sarcinii și apoi în copilărie sunt esențiali în creștere și dezvoltare, mai ales a sistemului nervos central (a creierului). Pentru ca bebele să iasă isteț, mama trebuie să aibă o funcție tiroidiană perfectă!

Illustration: www.freepik.com - Designed by macrovector / Freepik


Pentru a putea produce acești hormoni tiroidieni care ne trebuie, tiroida are nevoie de iod pe care îl ia din apă și din alimente. Problema este că în multe regiuni ale lumii, inclusiv România, apa și solul sunt sărace în iod, deci și plantele care cresc aici au iod puțin și carnea și laptele animalelor deasemenea. Așa că deficitul de iod duce la hipotiroidism – adică tiroida nu poate produce suficienți hormoni tiroidieni pentru că nu are cu ce!


Dacă acest lucru se întâmplă la o femeie gravidă, poate să afecteze dezvoltarea creierului bebelușului, ducând până la retard mental în formele severe. Și din păcate asta nu se întâmplă rar! Statisticile arată că deficitul de iod este cea mai frecventă cauză de afectare mentală din lume care poate fi prevenită!


La adulți, din cauza deficitului de iod tiroida “se luptă” să producă hormoni tiroidieni având resurse puține. Crește valoarea TSH, hormonul care stimulează tiroida, aceasta crește în dimensiuni, se formează noduli (uneori cu dimensiuni impresionante) care în timp pot deveni autonomi și pot duce la hipertiroidie atunci când iodul devine din nou disponibil.


Ok! Atunci ce avem de făcut? Păi trebuie să suplinim acest deficit și metoda cea mai eficientă este să folosim sarea iodată! Acest lucru este valabil pentru noi toți – foarte puține persoane trebuie să evite sarea iodată și asta doar pe perioadă limitată: de exemplu în pregătirea pacienților cu cancer tiroidian pentru terapia cu radioiod sau, eventual, la persoane cu hipertiroidie severă, până se echilibrează funcția tiroidiană.


În unele situații, de exemplu la femeile însărcinate sau la care alăptează, poate fi nevoie chiar de doze mai mari de iod și atunci devin utile suplimentele de iod sub forma tabletelor de iodura de potasiu sau a vitaminelor prenatale care conțin iod.


Mâine vorbim mai pe larg despre cât de important este iodul în sarcină și ce probleme pot apărea când aportul de iod este insuficient!


Dacă vi se par utile lucrurile despre care am vorbit, dați mai departe informația!


Învațăm împreună!

1.010 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page