top of page
Caută
Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Ce înseamnă, de fapt, obezitatea?

Când vorbim de obezitate? Și cum apreciem gradul de surplus ponderal?

Adică când decidem că o persoană nu este doar puțin “plinuță” ci de-a dreptul supraponderală sau obeză?

Cel mai simplu este prin calcularea indicelui de masa corporală (IMC) care face raportul dintre greutate (în kilograme) și înalțimea (în metri) la pătrat – adică IMC= Greutatea (Kg)/ Înalțime2 (m2).


- IMC normal este între 18,5-25 kg/m2

- Supraponderalitate: IMC 25-30 kg/m2

- Obezitate: peste 30 kg/m2


Un Indice de masa corporală mai mare de 40 kg/m2 indică obezitate grad 3, sau obezitate severă/ morbidă și se asociază cu un risc mare de complicații!


În unele situații, indicele de masa corporală nu ne este de prea mare folos, pentru că uneori nu reflectă corect cantitatea de țesut adipos: de exemplu un sportiv de performanță poate avea un IMC mare, însă asta arată că are masa musculară mare (care va duce la o greutate mai mare), nu țesut adipos abundent! Din același motiv nu folosim IMC la o femeie gravidă pentru că nu ne va spune nimic despre masa ei de țesut adipos!


În plus, este foarte importantă distribuția acestui surplus ponderal!


Kilograme depuse mai degrabă pe burtă (formă de “măr” a corpului) reflectă obezitate de tip abdominal sau visceral, care se asociază cu un risc mai mare de complicații cardiovasculare decât în cazul kilogramele depuse pe fund (formă de “pară” a corpului)!


O circumferință abdominală mai mare de 88 cm la femeie și mai mare de 102 cm la bărbați sunt considerate mari și indică un risc crescut cardiometabolic!


Atenție! În unele boli endocrine distribuția țesutului adipos este suficient de particulară încât ne orientează asupra cauzei imediat ce pacientul a intrat în cabinet! De exemplu, în sindromul Cushing, care este cauzat de o producție crescută cronic de cortizol din glandele suprarenale, obezitatea este abdominală, cu față rotundă (“în lună plină”), mâini și picioare subțiri și vergeturi caracteristice roșii-vineții! Este o cauză potential severă de obezitate, deci aceste semne ar trebui să sugereze o vizită la endocrinolog, mai ales dacă pacientul prezintă și diabet zaharat și hipertensiune arterială, care știm că se asociază într-un sindrom Cushing!


Mâine vorbim despre principalele cauze endocrine de surplus ponderal!


Rămâneți aproape!


Și dați mai departe dacă credeți că mai trebuie să mai audă și alții lucrurile de care am vorbit!

146 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page