Ce trebuie să știm despre THYROZOL, medicamentul pentru hipertiroidie?
Actualizată în: 7 dec. 2020
Thyrozolul face parte din categoria anti-tiroidienelor de sinteză, care, după cum le spune și numele, sunt medicamente care scad sinteza de hormoni tiroidieni și care sunt așadar indicate în hipertiroidie pentru restabilirea echilibrului hormonal.
Tratamentul se începe în general cu doze ceva mai mari și se ajustează în timp în funcție de răspunsul la tratament, pentru că fiecare persoană răspunde altfel: unii se dovedesc a avea nevoie de doze mai mici alții de doze mai mari.
În primele luni de tratament analizele trebuie repetate la intervale relativ mici de timp, adică la fiecare 6-8 săptămâni, pentru a permite ajustarea periodică a dozelor. Acest lucru ne permite să stăpânim hipertiroidia și să evităm să frânăm prea tare tiroida, adică să nu trecem în extrema cealaltă, de hipotiroidism prin tratament excesiv.
Thyrozolul este în general foarte bine tolerat, dar rareori pot apărea și reacții adverse, de care este important să știm, să nu ne speriem dacă ajungem să ne confruntăm cu ele, dar să luăm măsurile potrivite:
🔹 Pot apărea reacții alergice pentru care, în funcție de severitate, medicul endocrinolog vă poate recomanda asocierea unor medicamente (antihistaminice, glucocorticoizi), schimbarea schemei de tratament (înlocuirea Thyrozol cu Propycil) sau va poate recomanda întreruperea tratamentului. În cazul în care tratamentul medicamentos nu poate fi tolerat soluția o reprezintă tratamentul radical (chirurgical sau prin radioiod al hipertiroidiei) după echilibrarea inițială pentru a scădea riscul de complicații operatorii sau post-radioiod.
🔹 Extrem de rar poate apărea agranulocitoza, adică scăderea numărului globulelor albe din sânge. Apare la doar 0.2-0.5% din pacienți, însă poate fi foarte severă! Manifestările clinice seamănă mult cu cele ale unui sindrom gripal: debut brusc, febră înaltă, durere în gât și pot chiar să fie confundate cu manifestările COVID-19! În acestă situație este important să luați de îndată legătura cu medicul endocrinolog, care vă va recomanda să întrerupeți imediat tratamentul și să faceți o determinare a hemoleucogramei pentru a confirma sau infirma acest diagnostic!
‼️ ATENȚIE ‼️
În sarcină, mai ales în primul trimestru, este indicat tratamentul cu Propycil (în loc de Thyrozol) pentru că acesta are un risc mai mic teratogen (adică este mai puțin periculos pentru făt). În plus, se recomandă dozele cele mai mici care să fie eficiente pentru controlul hipertiroidiei pentru a fi siguri că nu frânăm prea tare tiroida gravidei – știm că hipotiroidismul în sarcină poate afecta dezvoltarea corectă a creierului bebelușului!
Buuuun, știm deja că există în bolile tiroidiene două categorii importante de medicamente: Euthyrox (și medicamentele înrudite care conțin hormoni tiroidieni) și Thyrozol (sau Propycil) care scade sinteza de hormoni tiroidieni. Are vreodata sens să le luăm împreună? Despre asta vorbim mâine!
Rămâneți aproape!
Dacă vi s-a părut utilă informația, dați-o mai departe!
Comments