top of page
Caută
Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Care sunt complicațiile operației de tiroidă?

Operația de tiroidă, sau tiroidectomia, este o intervenție chirugicală des întâlnită în endocrinologie pentru că afecțiunile nodulare tiroidiene sunt destul de frecvente. Este foarte important ca ea să fie efectuată de un chirurg cu cât mai mare experiență, pentru că cu cât este mai experimentat chirurgul cu atât succesul operației este mai sigur și riscurile de complicații sunt mai mici. Are și logică, nu?

Photo: www.freepik.com - Designed by upklyak / Freepik


Indiferent cât de bun este chirurgul, pot apărea totuși unele complicații post-operatorii, mai frecvent după operațiile complicate, cum sunt cele pentru cancer tiroidian. În general aceste complicații posibile sunt discutate înainte de operație cu medicul chirurg, pentru că este important să știm la ce să ne așteptăm!


Hai să vorbim un pic de cele mai frecvente:

  • Hematomul – este o “pungă” de sânge care se poate acumula la nivelul plăgii operatorii, în cazul în care apare sângerare post-operator, și care va trebui evacuată de chirurg. Riscul este mic (0.7-1.5%) dar există, așa că medicul anestezist vă va sfătui să întrerupeți medicamentele anticoagulante cu câteva zile înainte de operație, iar chirurgul va verifica peridic cum arată operația până la externare.

  • Seromul – este o acumulare mică de lichid limpede, neinfectat (de ser) care de cele multe ori se retrage spontan și pentru care nu este nevoie de tratament suplimentar.

  • Uneori, mai ales după operațiile complicate de tiroidă, cum sunt cele pentru cancer tiroidian, poate apărea hipoparatiroidism, prin leziunea glandelor paratiroide, care se manifestă prin niveluri scăzute de calciu în sânge ceea ce duce la crampe, cârcei și furnicături. De multe ori hipoparatiroidismul “trece” spontan în câteva săptămâni însă uneori rămâne definitiv și va fi nevoie de tratament toată viața. Tratamentul este cu vitamina D și preparate de calciu, iar dozele sunt ajustate periodic în funcție de rezultatul analizelor. Despre asta vom mai vorbi!

  • Unori poate apărea răgușeală sau modificarea vocii, care indică o pareză de nervi laringei recurenți! Aceasta este una din complicațiile care apare mai frecvent în cazul operațiilor complicate, care implică o formă de cancer tiroidian cu invazie locală, sau în cazul operațiilor pentru noduli tiroidieni de mari dimensiuni (chiar benigni). Această disfonie poate fi temporară, până “își revin” nervii cu pricina, sau definitivă, atunci când afectarea nervilor laringei recurenți este severă.

Atenție! Nu e musai să apară ceva din cele de mai sus, dar e bine să știm de ele!


Dacă apare orice neprevăzut în perioada post-operatorie nu ezitați să vorbiți cu medicul dvs chirurg și endocrinolog!


Sănătate multă și recuperare ușoară!

5.007 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

1 Comment


Maria Jeler
Maria Jeler
Jan 25

Furnicaturi la degete si palme?

Like
bottom of page