Cum gestionăm o vizită la medic în plină epidemie de coronavirus?
În săptămânile care urmează va trebui să învățăm să rămânem aproape unii de alții păstrând distanța!
Sistemul medical este din ce în ce mai presat de cazurile de pacienți cu COVID-19 și situația va deveni și mai complicată în zilele care urmează. În pregătirea acestei crize medicale pe care o așteptăm, spitalele internează acum doar afecțiunile considerate urgențe medicale! În plus, ca pacient, orice ieșire din casă, inclusiv o vizită la doctor, prezintă un risc semnificativ de infecție, mai ales în contextul cabinetelor medicale aglomerate, așa că ar trebui evitată!
Photo: National Cancer Institute on Unsplash
Din păcate, infecția cu coronavirus afectează mai ales și mai grav persoanele vârstnice și pe cele cu comorbidități, adică tocmai pe aceia care umplu în mod obișnuit cabinetele medicale. În mod evident aceste comorbidități au nevoie de îngrijire permanentă, adică nu le putem ignora până trece epidemia. Recomandarea de evitare a consulturilor medicale, pe cât posibil, nu vine din nepăsarea sistemului medical, ci are rolul important de a proteja aceste categorii de pacienți cu stare de sănătate fragilă pentru care riscul unei forme grave de infecție este mare. Așa că nu ignorăm problema, ci căutăm soluții alternative!
Este important să vorbim cu părinții și cu bunicii noștri, să-i ajutăm să înțeleagă pericolul perioadei prin care trecem și să-i convigem să rămână acasă. Multe ieșiri la medic pot fi evitate complet iar cu altele (de exemplu rețete sau mersul la farmacie) îi putem ajuta noi!
Este momentul să ne re-inventăm, și ca pacienți și ca medici, și să ne concentrăm pe metode de evaluare medicală la distanță. Orice consult medical care nu este urgent ar trebui amânat. Luați legătura cu medicul care vă îngrijește pentru a stabili împreună dacă vizita medicală este urgentă sau dacă sfatul pe care îl doriți nu poate fi oferit telefonic.
Multe unități medicale de stat și private oferă consiliere la distanță.
Institutul National de Endocrinologie Parhon pune la dispoziția pacienților un formular de consiliere medicală on-line, gratuită: https://parhon.ro/formular-de-evaluare-medicala-on-line/.
Spitalul Colentina din București oferă un sistem on-line similar: https://pacient.assmb.ro/pentru-pacienti/.
Medicentrum este o platformă de telemedicină, punând pacienții în legătură cu medici de diferite specialități, serviciu care este oferit contra cost: https://medicentrum.ro/.
Unele clinici private și-au diversificat serviciile pentru a include evaluări medicale telefonice.
Independent de aceste opțiuni “oficiale”, și eu, și sunt sigură că și majoritatea colegilor mei din multe specialități, răspundem pacienților noștri telefonic, pe Whatsapp sau email la orice problemă urgentă pentru care aveți nevoie de o opinie medicală! În mod evident, o convorbire de 5 minute la telefon sau un schimb de mesaje nu are cum să înlocuiască un consult medical adevărat, pentru că mare parte din meseria noastră se bazează pe examinarea clinică a pacientului, care în mod evident nu are cum să fie făcută la distanță! Dar putem să stabilim împreună gradul de urgență al problemei medicale, putem interpreta analize și ajusta schema de tratament, urmând a planifica o evaluare medicală completă pentru vremuri mai liniștite!
Am înțeles de la colegii medici de familie că în perioada aceasta se pot elibera rețete medicale pentru tratamentul cronic și fără cardul de sănătate! Deci luați legătura cu medicul dvs de familie și verificați dacă ar fi posibil să vă trimită rețeta electronic (de exemplu pe email) urmând ca un membru al familiei să meargă la farmacie după medicamente!
Dacă vă simțiți rău, nu ieșiți din casă! Luați legatura telefonic cu medicul de familie, nu mergeți direct la cabinet, pentru că există riscul ori să-i contaminați pe ceilalți pacienți ori să vă contaminați dvs de la altă persoană bolnavă pe care o întâlniți acolo! De multe ori medicul poate să vă spună, la telefon, dacă simptomele dvs sunt semne ale unei afecțiuni grave pentru care este nevoie de o evaluare în persoană sau chiar la spital sau poate să vă recomande tratament simptomatic de la distanță în cazul unor probleme minore.
Apelați la serviciul de urgență 112 DOAR PENTRU URGENȚE! În următoarele zile multe persoane vor avea nevoie de îngrijire medicală intensivă în contextul infecției cu coronavirus și toate urgențele medicale pe care le-am avut până acum vor continua să se întâmple, adică infarcte miocardice, accidente vasculare, accidente auto... Pentru probleme medicale ne-urgente contactați medicul de familie sau medicul specialist care vă îngrijește.
Dacă vă pot ajuta eu cu ceva, nu ezitați să îmi scrieți!
Sănătate multă și curaj!
Comments