top of page
Caută
Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cum investigăm un nodul tiroidian?

Actualizată în: 10 ian. 2021

Ce analize trebuie să fac dacă bănuiesc că am un nodul tiroidian?


EI bine, primul pas este mersul la endocrinolog! Nu există o listă “standard” de investigații pentru toată lumea și chiar dacă ar fi, rezultatele trebuie întotdeauna interpretate de medic, ținând cont de istoricul medical al fiecarui pacient.


Ca principii de bază, când evaluăm tiroida folosim teste care ne arată cum funcționează tiroida (adică analize de sânge) și metode de imagistică pentru a vedea care e structura, adică cum “arată” tiroida (eccografie, tomografie etc).

Photo: www. freepik.com - Designed by snowing / Freepik


La analizele de sânge verficăm hormonii tiroidieni (TSH și fT4), eventual unii anticorpi, dacă bănuim un fond de tiroidită autoimună și eventual markerii tumorali (calcitonina și antigenul carcino-embrional) dacă bănuim un carcinom medular tiroidian.

Ecografia tiroidiană descrie nodulul identificat, poate identifica și alți noduli de care nu știam și ne arată dacă există ganglioni limfatici suspecți la nivelul gâtului. Ecografia nu ne poate spune dacă un nodul este cancer tiroidian sau nu, dar ne ajută să selectăm acei noduli suspecți la care merită făcute investigații suplimentare.

Puncția tiroidiană cu ac fin este o investigație simplă care folosește un ac foarte subțire pentru a preleva o cantitate mică de țesut tiroidian care este analizat la microscop de medicul anatomo-patolog și poate identifica prezența cancerului tiroidian. Este o procedură minim invazivă, care se poate face pe loc, fără o pregătire specială anterioară. Nu doare mai mult decât o recoltare de sânge pentru analize și este ușor de făcut pentru că tiroida este așezată foarte superficial, aproape imediat sub piele.

Dacă rezultatul puncției arată un nodul malign (adică sugerează cancer tiroidian) va fi necesară rezecția chirurgicală. Dacă puncția arată un rezultat benign și nodulul sau nodulii nu sunt foarte mari și nu dau fenomene de compresie pe structurile din jur, putem de cele mai multe ori să-i urmărim ecografic.

Scintigrafia tiroidiana presupune injectarea unui trasor radioactiv (iod sau technetiu) care este captat de tesutul tiroidian functional. Este stric interzisă în sarcină! Se recomandă în investigarea nodulilor tiroidieni depistați în context de hipertiroidie, pentru a verfica dacă un anume nodul este "cald", adică daca el este sursa excesului de hormoni tiroidieni. În plus, în unele situații de tireotoxicoză (adică de exes de hormoni tiroidieni), scintigrafia ne poate spune dacă este o hipertiroidie adevarată (adică prin exces de sinteză de hormoni tiroidieni dintr-o boală Basedow) caz în care toata tiroida este hipercaptantă (adică "caldă") sau o situație temporară, adică o tireotoxicoză tranzitorie într-o tiroidită, care va trece de la sine și care nu necesită tratament, situație în care tiroida nu captează nimic, este blocată.

Dacă vi s-a părut util, dați mai departe!


Rămânem aproape!

778 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page