top of page
Caută
Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

PROLACTINĂ mare? Cât e de grav??

Prolactina este hormonul hipofizar responsabil de secreția lactată la femeia care alăptează. Ea poate fi însă secretată în exces și la o persoană (femeie sau bărbat) dacă persoana respectivă suferă de o tumoră hipofizară - un prolactinom.



De cele mai multe ori însă, când vorbim de niveluri ridicate ale prolactinei, nu este vorba de o secreție tumorală ci de valori ușor crescute, ceea ce se întâmplă frecvent la persoane sănătoase în unele situații.


Nivelul de prolactină poate fi crescut ușor:


🔸 dupa mese hiperproteice (deci este bine ca recoltarea să fie făcută pe nemâncate)

🔸 în perioade de stres intens

🔸 după stimulare la sân (de exemplu activitate sexuală sau chiar un sutien care roade)

🔸 după unele medicamente care pot crește semnificativ nivelul de prolactină, de exemplu: medicamente de sferă psihiatrică sau chiar unele banale cum sunt metoclopramidul, deci este important ca medicul endocrinolog să știe ce medicație luați pentru a interpreta corect rezultatele!


Alteori poate fi vorba de un soi de creștere "falsă" a nivelului de prolactină, care apare din cauza unui artefact de măsurătoare. La unele persoane moleculele de prolactină se lipesc unele de altele și formează un fel de "bulgărași" de prolactină (termenul medical este de macroprolactinemie) pe care kiturile de laborator le interpretează în mod eronat ca o prolactină crescută. Ne lămurim dacă asta e problema făcând o măsurătoare mai specială care se numește Prolactină după PEG, sau BIG prolactin.


V-a fost de folos? 😊 Mă bucur!

Rămâneți aproape! Și dați mai departe, poate îi mai trebuie cuiva! 🥰


Nu uitați că găsiți o mulțime de materiale povestite, adică filmulețe, pe canalul meu de YouTube, adică aici. Nu uitați să vă abonați și să activați notificările! ❤

209 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Yorumlar


bottom of page