M-am intâlnit cu endocrinologia pentru prima data acum aproape 15 ani și a fost dragoste la prima vedere. Treptat, studenta timidă de pe holurile Institutului Parhon s-a transformat într-un medic, sper eu, compentent. În primele luni de rezidențiat îmi amintesc că mă simțeam o impostoare, pacienții mă strigau “domnișoara doctor” iar eu aveam senzația că nu știu nimic… Am învațat, și la un moment dat a venit momentul să-i învăț și eu pe alții.
Toți creștem, fiecare cu propria curba de învățare… Nu putem decât să speram că la un moment dat vom ajunge să umplem cu adevarat halatul si papucii de doctor.
Am făcut de toate de-a lungul timpului… am facut anamneze, am scris foi, am văzut pacienți, am învățat să intepretez imagistică si să fac ecografii, am facut studii clinice și m-am straduit să fac cercetare.
Am fost doctor, am fost pacient in Institut și am fost rudă de pacient…
În fiecare ipostază, esențiale mi se par dialogul și accesul la informație corectă… Cred intr-un dialog deschis intre medic și pacient, între colegi și în schimbul de experiență dintre pacienți. În momentele noastre cele mai vulnerabile, ce ne poartă mai departe este convingerea că facem tot ce putem pentru sănătatea noastră și a celor dragi. Și această convingere se poate construi în timp din dialoguri deschise cu profesioniștii cu care interacționăm.
Ca medic, cred în informarea corectă a pacienților mei, pe care îi invit să devină un partener activ în tratarea propriei afecțiuni. Cred că avem succes mai mare împreună, fiecare dintre noi asumându-și răspunderea pentru deciziile pe care va trebui să le ia. Cred că rolul medicului este să furnizeze informație medicală cât mai corectă și cât mai la zi, să pună diagnosticul și să arate drumul… este responsabilitatea fiecăruia dintre noi ca pacient să intrăm și să păstrăm drumul corect.
Și ca să facem asta bine, și ca medic și ca pacient, avem nevoie de informație… Ca să vezi drumul cel bun și să ramâi pe el cand începe să se ramifice în toate direcțiile, când medicul îți spune ceva, Google și social media cu toți “influencer”-ii iți spun fiecare altceva, când vecina de vis-à-vis a avut și ea un văr/ unchi/ bunic care s-a tratat cu succes cu frunze de varză, trebuie să înțelegi ce se întâmplă de fapt cu tine, ce soluții ai, realist vorbind, și de ce brusturele nu are mari șanse de izbândă…
Vă invit așadar să povestim, să glumim și să învațam… Și daca așa ne va fi fiecăruia dintre noi măcar o idee mai ușor să ramânem pe drumul corect, înseamnă că nu am pierdut timpul pe-aici degeaba…
Cu speranță,
Ruxandra Dobrescu